Veelgestelde vragen over infraroodstralers

vragen over infraroodstralers

Veel huiseigenaren kiezen ervoor om infraroodpanelen te installeren in plaats van traditionele radiatoren vanwege hun energie-efficiëntie en stijlvolle ontwerp. Er zijn echter enkele belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden voordat u de sprong waagt. Hier vindt u enkele veelgestelde vragen over IR-verwarming om u te helpen de juiste beslissing voor uw huis te nemen.

In tegenstelling tot halogeen- of gloeilampen zenden IR-panelen geen zichtbaar licht uit wanneer ze zijn ingeschakeld. Dit komt omdat ze niet de lucht verwarmen, maar eerder voorwerpen en oppervlakken in uw kamer. Infraroodstraling dringt door glas, spiegels en de meeste stoffen heen, maar gaat niet door hout en plastic.

infraroodpanelen

Profiteer van lage aanschafkosten, geen onderhoud en een directe besparing op jouw energieverbruik met infrarood verwarming van HeatXL. Bezoek onze webshop voor meer informatie of vraag een offerte op maat voor jouw project.

Infraroodpanelen produceren ook geen UV-straling. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in ruimtes waar kinderen en ouderen mogelijk tijd doorbrengen. Het oppervlak van een IR-paneel kan echter heet aanvoelen (rond de 90°C). Worden uw panelen in de kinderkamer geïnstalleerd of bent u bang dat mensen er tegenaan kunnen vallen, dan kunt u dit voorkomen door de panelen aan het plafond te monteren.

Veelgestelde vragen over infraroodstralers

Infraroodverwarming is efficiënt, waarbij panelen minder energie nodig hebben dan opslag- of conventionele radiatoren om hetzelfde warmteniveau te bereiken. Dit komt omdat ze een andere methode gebruiken om de kamer te verwarmen, waardoor het energieverbruik met ongeveer 25% wordt verminderd. IR-verwarming verwarmt de oppervlakken van meubels en muren, en niet de lucht in de kamer, waardoor u de thermostaat op een lagere temperatuur kunt laten staan en geld kunt besparen op uw energierekening.

IR-panelen hebben bovendien een lagere ‘wattdichtheid’ dan radiatoren, waardoor ze minder hoge temperaturen bereiken. Dit maakt ze ook veiliger om aan te raken dan traditionele verwarmingstoestellen. Een waterkoker heeft bijvoorbeeld een wattdichtheid van zo’n 30 watt per cm2, wat brandwonden op de huid kan veroorzaken. IR-panelen hebben daarentegen een lagere wattdichtheid van 0,09 watt per cm2. Dit betekent dat ze veilig kunnen worden aangeraakt, zelfs als ze zijn ingeschakeld.

Infraroodstralen komen van nature voor en worden aangetroffen in het elektromagnetische spectrum. Dit spectrum omvat alles, van radiogolven tot microgolven, zichtbaar licht en infrarood. Hoewel sommige vormen van straling schadelijk zijn, is ver-infraroodstraling onschadelijk en wordt deze ook door uw lichaam uitgezonden. Dit is de reden waarom IR-panelen worden beschouwd als een gezondere vorm van verwarming dan convectiesystemen, die stof en ziektekiemen circuleren.

Alle IR-panelen ondergaan strenge veiligheidstests om ervoor te zorgen dat ze veilig bij u thuis kunnen worden gebruikt. Ze worden beoordeeld op elektrische veiligheid om schokken te voorkomen, structurele integriteit om ervoor te zorgen dat ze na verloop van tijd niet uit elkaar vallen en emissieniveaus om te bevestigen dat ze geen schadelijke stoffen in de atmosfeer vrijgeven. Elk IR-paneel dat u koopt, is voorzien van de CE-markering of UKCA-markering, wat aangeeft dat het deze tests heeft doorstaan en veilig in uw huis kan worden gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *